Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Onderzoek: Kansen voor verwaarden van kringloopstromen

Stichting Altena Kennispoort startte het project ‘Kansen voor verwaarding van kringlooplandbow in Altena.

kennispoort

De gemeente ondersteunt Stichting Altena Kennispoort met het project ‘Kansen voor verwaarding van kringlooplandbouw in Altena’. 

De gemeente Altena streeft een circulair voedselsysteem na. Belangrijk is om zo weinig mogelijk afval te produceren en nieuwe grondstoffen te gebruiken. Het idee van een circulair voedselsysteem is om zo goed mogelijk alle energie- en materiaalstromen te benutten. Wat voor de één afval is, kan voor een ander een waardevolle grondstof zijn. Dit heet met een mooi woord: ‘verwaarden van reststromen'. 

Stichting Altena Kennispoort startte het project ‘Kansen voor verwaarding van kringlooplandbow in Altena'. Met dit project wil Kennispoort het kringloopgat in de landbouw van de regio Altena in kaart brengen. Het kringloopgat is het verschil tussen waar de regio nu staat en waar de regio zou staan als de kringlopen in het gebied gesloten zouden zijn. Het gaat hierbij om kringlopen van voer en mest.

Uit het onderzoek blijkt dat het sluiten van de kringloop voor voer en mest mogelijk is voor regio Altena. De kringloop voor voer en mest is nog niet gesloten op gemeentelijk niveau. Er is meer plaatsingsruimte voor dierlijke mest dan dat er mest geproduceerd wordt. Er wordt dan ook mest aangevoerd van buiten de gemeente. Desondanks wordt ook mest afgevoerd, met name pluimveemest. De productie van ruwvoer in de gemeente is ruim voldoende om te voorzien in de ruwvoerbehoefte van de dieren. Er vindt zodoende vrij weinig aanvoer van buiten de gemeente plaats, maar wel wat afvoer. Daar staat tegenover dat krachtvoer op grote schaal wordt aangevoerd van buiten de gemeente, omdat er lokaal nauwelijks krachtvoer wordt geproduceerd. Met deze inzichten kunnen we in onze gemeente verder aan de slag

Het hele onderzoek is beschikbaar via de website van Stichting Altena Kennispoort