Leerlingenvervoer
Ieder kind heeft recht op onderwijs. Ouders of verzorgers moeten er zelf voor zorgen dat hun kind iedere dag op school komt. Meestal is dat geen probleem; de school ligt op loop- of fietsafstand van de woning of is zelfstandig met het openbaar vervoer te bereiken. Voor sommige kinderen is de situatie anders, bijvoorbeeld doordat ze een beperking hebben of aangewezen zijn op een speciale school die een eind uit de buurt ligt.
Als deze kinderen in de gemeente Altena wonen, kunnen ze mogelijk in aanmerking komen voor de regeling bekostiging leerlingenvervoer van de gemeente Altena. Om voor leerlingenvervoer in aanmerking te komen, moeten ouders of verzorgers zelf een aanvraag indienen. U kunt alleen leerlingenvervoer aanvragen bij de gemeente waar het kind woont of verblijft.
Kan ik hulp krijgen bij het invullen?
Lukt het u niet om het digitale formulier in te vullen? Lees dan hoe het Informatiepunt Digitale Overheid u kan helpen.
Hoe vraagt u leerlingenvervoer aan?
Aanvragen voor het nieuwe schooljaar?
Zorg ervoor dat uw aanvraag vóór 1 juni binnen is. Dan kan uw aanvraag op tijd worden beoordeeld.
Aanvragen als het schooljaar al is begonnen?
Wij behandelen uw aanvraag zo snel mogelijk. U logt in met uw DigiD code.
Uw aanvraag komt bij ons binnen. Forseti beoordeelt uw aanvraag. Zij maken de uiteindelijke beschikking op en stuurt die naar de ouders/verzorgers van de leerling.
Wanneer krijgt u bericht?
Is uw aanvraag compleet? Dan ontvangt u binnen 8 weken een brief met de beslissing. Hierin staat of uw kind recht heeft op een vergoeding of aangepast vervoer. In deze beschikking staat ook hoe u bezwaar kunt maken tegen de beslissing.
Is uw situatie gewijzigd?
Verandert de situatie van uw kind, bijvoorbeeld door verhuizing of de keuze voor een andere school? Dan moet u een nieuwe aanvraag voor leerlingenvervoer indienen.
Heeft u een vraag over uw aanvraag?
Neem dan contact op met Forseti. Forseti is op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 09.00 en 12.30 uur via telefoonnummer 073 - 52 31 061. Ook kunt u hen een mailen via altena@forseti.nl.
Wie kunnen van leerlingenvervoer gebruik maken?
Leerlingenvervoer is bedoeld voor:
- Leerlingen in het speciaal onderwijs (SO)
- Leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (VSO)
- Leerlingen van een speciale school voor basisonderwijs (SBO)
- Leerlingen die een basisschool met bijzondere richting bezoeken op basis van geloof of levensovertuiging en hiervoor verder moeten reizen
- Leerlingen met een structurele beperking, bijvoorbeeld rolstoelafhankelijk of ernstige epilepsie, in het regulier basis- of voortgezet onderwijs
De regels voor leerlingenvervoer zijn vast gelegd in de verordening sociaal domein gemeente Altena 2022.
Of uw kind in aanmerking komt voor leerlingenvervoer is afhankelijk van een aantal factoren:
1. Beperking
Leerlingenvervoer is bedoeld voor kinderen met een structurele beperking. Dit is een lichamelijke, verstandelijke, psychische en/of zintuiglijke beperking die minstens drie maanden aanhoudt.
2. Dichtstbijzijnde passende school
Leerlingenvervoer wordt toegekend naar de dichtstbijzijnde passende school. Als uw kind naar het speciaal onderwijs of het speciaal basisonderwijs gaat, heeft u een beschikking gekregen. In deze toelaatbaarheidsverklaring (TLV) staat welk soort onderwijs passend is voor uw kind. U kunt in aanmerking komen voor leerlingenvervoer naar de dichtstbijzijnde school die dit soort onderwijs aanbiedt.
3. Afstand
U kunt in aanmerking komen voor leerlingenvervoer, als de afstand tussen uw huis en de dichtstbijzijnde passende school meer is dan 6 kilometer. Dit heet het afstandscriterium. De gemeente hanteert een vaste methode om de afstand te bepalen: de routeplanner van de ANWB met als voertuig de auto of fiets, via de kortste route.
Voor de volgende leerlingen geldt een uitzondering op deze regel en geldt géén afstandscriterium:
- Leerlingen die vanwege hun beperking niet in staat zijn om met het openbaar vervoer te reizen.
- Leerlingen die niet vanwege hun leeftijd, maar vanwege hun beperking alleen onder begeleiding met het openbaar vervoer kunnen reizen.
Welke vormen van vervoer zijn er?
Openbaar vervoer en fiets
Eerst kijken we of een leerling met het openbaar vervoer of de fiets naar school kan reizen. Mocht dat zo zijn, dan krijgt de leerling een OV-abonnement in de vorm van een Arriva-pas. Kan de leerling vanwege een lichamelijke, verstandelijke, psychische of zintuiglijke beperking niet zelfstandig met het openbaar vervoer reizen? Dan worden de reiskosten van de begeleider ook vergoed.
Eigen vervoer
Ouders of verzorgers kunnen ook een financiële vergoeding voor eigen vervoer krijgen. Zij verzorgen het brengen en halen van hun kind dan zelf.
Aangepast vervoer
Aangepast vervoer is vervoer met een busje van huisdeur tot schooldeur en terug. Dit is voor kinderen die op geen enkele andere wijze naar school kunnen reizen.
Moet ik een eigen bijdrage betalen?
In het regulier basisonderwijs kan een eigen bijdrage worden gevraagd. Dit is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen. Deze eigen bijdrage brengen we dan in mindering op de vergoeding.