Verhuizen vanuit het buitenland
Verhuist u vanuit het buitenland (weer terug) naar Nederland? Of woont u minimaal 4 maanden in Nederland binnen een periode van de 6 maanden? Dan schrijft u zich in bij de gemeente. U geeft uw verhuizing binnen 5 dagen na aankomst in Nederland door.
Bent u gevlucht uit Oekraine? Dan leest u hier meer over het inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente.
Wat neemt u mee?
U neemt het volgende mee naar de afspraak:
- Een geldig identiteitsbewijs van iedere persoon die ingeschreven wordt. Een identiteitsbewijs is een paspoort of identiteitskaart.
- Een document waaruit uw nationaliteit blijkt.
- Documenten die bewijzen dat u hier woont. Bijvoorbeeld een huurcontract of koopcontract. Gaat u bij iemand wonen? Dan heeft u een schriftelijke verklaring van de hoofdbewoner nodig. U stuurt ook een kopie van het paspoort of de identiteitskaart van de hoofdbewoner mee.
- Officiële documenten uit uw tijd in het buitenland. Bijvoorbeeld een geboorteakte, huwelijksakte, erkenningsakte of echtscheidingsakte. Let op: als deze documenten niet in het Nederlands, Engels, Duits of Frans zijn, moeten ze eerst vertaald en gelegaliseerd worden. Doe dit voordat u naar Nederland komt.
- Als u vanuit Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten naar Nederland komt, heeft u een bewijs van uitschrijving nodig.
- Als u een verblijfsvergunning heeft aangevraagd: uw geldige verblijfsvergunning of bewijs dat deze is aangevraagd.
Moet u inburgeren?
Ja, iedereen die in Nederland komt wonen en niet de Nederlandse nationaliteit heeft, moet inburgeren. Meer informatie over inburgeren vindt u op www.inburgeren.nl.
Boete bij verkeerde informatie
U vult uw verhuisaangifte naar waarheid in. Dat is verplicht. Verkeerde gegevens noteren is een overtreding. Dat staat in de wet Basisregistratie Personen, artikel 4.17. Als u expres verkeerde gegevens doorgeeft, kunt u een bestuurlijke boete krijgen van maximaal € 325,00.
Handig om te weten
- Bent u korter dan 4 maanden in Nederland binnen een periode van 6 maanden? Dan hoeft u zich niet in te schrijven bij de gemeente. U kunt zich dan laten inschrijven als niet-ingezetene in de BRP.
- Heeft u niet de nationaliteit van een land uit de Europese Unie? Dan moet u zich eerst melden bij de IND voor een visum of verblijfsvergunning.
- Na uw inschrijving krijgt u een persoonlijk burgerservicenummer (BSN). Dit nummer heeft u nodig als u contact heeft met de overheid.