Achtergrond Golf boven
Achtergrond Golf onder

Verhuizen vanuit het buitenland

Verhuist u vanuit het buitenland (weer terug) naar Nederland? Of woont u minimaal 4 maanden in Nederland binnen een periode van de 6 maanden? Dan schrijft u zich in bij de gemeente. U geeft uw verhuizing binnen 5 dagen na aankomst in Nederland door.

Bent u gevlucht uit Oekraine? Dan leest u hier meer over het inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente. 

Maak een afspraak

Wat neemt u mee?

U neemt het volgende mee naar de afspraak:

  1. Een geldig identiteitsbewijs van iedere persoon die ingeschreven wordt. Een identiteitsbewijs is een paspoort of identiteitskaart.
  2. Een document waaruit uw nationaliteit blijkt.
  3. Documenten die bewijzen dat u hier woont. Bijvoorbeeld een huurcontract of koopcontract. Gaat u bij iemand wonen? Dan heeft u een schriftelijke verklaring  van de hoofdbewoner nodig. U stuurt ook een kopie van het paspoort of de identiteitskaart van de hoofdbewoner mee.
  4. Officiële documenten uit uw tijd in het buitenland. Bijvoorbeeld een geboorteakte, huwelijksakte, erkenningsakte of echtscheidingsakte. Let op: als deze documenten niet in het Nederlands, Engels, Duits of Frans zijn, moeten ze eerst vertaald en gelegaliseerd worden. Doe dit voordat u naar Nederland komt.
  5. Als u vanuit Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten naar Nederland komt, heeft u een bewijs van uitschrijving nodig.
  6. Als u een verblijfsvergunning heeft aangevraagd: uw geldige verblijfsvergunning of bewijs dat deze is aangevraagd.

Moet u inburgeren?

Ja, iedereen die in Nederland komt wonen en niet de Nederlandse nationaliteit heeft, moet inburgeren. Meer informatie over inburgeren vindt u op www.inburgeren.nl.

Boete bij verkeerde informatie

U vult uw verhuisaangifte naar waarheid in. Dat is verplicht. Verkeerde gegevens noteren is een overtreding. Dat staat in de wet Basisregistratie Personen, artikel 4.17. Als u expres verkeerde gegevens doorgeeft, kunt u een bestuurlijke boete krijgen van maximaal € 325,00.

Handig om te weten

  • Bent u korter dan 4 maanden in Nederland binnen een periode van 6 maanden? Dan hoeft u zich niet in te schrijven bij de gemeente. U kunt zich dan laten inschrijven als niet-ingezetene in de BRP.
  • Heeft u niet de nationaliteit van een land uit de Europese Unie? Dan moet u zich eerst melden bij de IND voor een visum of verblijfsvergunning.
  • Na uw inschrijving krijgt u een persoonlijk burgerservicenummer (BSN). Dit nummer heeft u nodig als u contact heeft met de overheid.

Wat moet ik regelen wanneer ik in Nederland ga wonen?

Iemand die naar Nederland verhuist moet veel regelen, zowel in het land van herkomst als in Nederland. De nieuwe Checklist 'In Nederland gaan wonen of werken' op www.NederlandWereldwijd.nl biedt immigranten een overzicht van alle regelzaken. Hiermee wordt duidelijk wat u moet en kunt regelen, en wanneer en bij welke organisatie u dat kunt doen