Advies over bouwplan en initiatiefplan
Heeft u bouwplannen of wilt u verbouwen? Of wilt u het gebruik van een gebouw of terrein aanpassen? Op deze pagina leest u over de mogelijkheden.
Wilt u eerst weten wat de mogelijkheden zijn, voordat u een aanvraag indient? We bespreken dit graag met u. Dat kan nu ook in de vorm van een videogesprek. Lees hier hoe het videogesprek werkt.
Kleine verbouwing of aanpassing
Gaat u een kleine verbouwing doen aan uw huis, bijvoorbeeld een aanbouw, dakkapel, schuur, of een schutting plaatsen? Of wilt u een boom kappen of een inrit aanleggen? Doe dan een vergunningcheck op het omgevingsloket. U ziet dan of u een omgevingsvergunning nodig heeft of niet.
Soms is er helemaal geen vergunning nodig. Dan kunt u de werkzaamheden vergunningsvrij uitvoeren.
Heeft u wel een vergunning nodig? Vul dan het formulier Initiatiefplan in. U logt in met uw DigiD code. Bent u ondernemer? Log dan in met eHerkenning. De gemeente beoordeelt dan of zij medewerking verleent aan uw plan.
Heeft u vragen over de regels of de procedure of twijfelt u of de vergunningcheck goed is gedaan? Neem dan contact op met de gemeente via het formulier Informatieverzoek leefomgeving.
Complex initiatiefplan of principeverzoek
U bent bijvoorbeeld van plan om uw bedrijf te vestigen of uit te breiden, u wilt woningen realiseren of u wilt uw plan vooraf laten toetsen. We onderzoeken graag voor u of uw initiatief wenselijk en haalbaar is. U kunt hiervoor het formulier Initiatiefplan invullen. U logt in met uw DigiD code. Bent u ondernemer? Log dan in met eHerkenning. Wij nemen daarna contact met u op om u verder te begeleiden in het vooroverleg.
Om uw plan zo goed mogelijk te kunnen beoordelen ontvangen wij graag de volgende informatie:
- Wat wilt u realiseren? Geef een omschrijving van uw plannen. Bijvoorbeeld: nieuwbouw of verbouwen, veranderen van het gebruik, splitsing van woningen.
- Een schets of inrichtingstekening om uw plannen te verduidelijken. Dit kunt u als bijlage toevoegen.
- Tip: u kunt ook een referentiebeeld gebruiken ter verduidelijking van uw initiatiefplan.
Gaat het om een monument? Stuur dan extra documenten mee:
- Bij een inpandige wijziging: tekeningen en foto's van het interieur;
- Bij restauratie- of herstelwerkzaamheden: een gebrekenplan. Bijvoorbeeld een rapport van de Monumentenwacht met tekeningen, foto's en een restauratieplan.
Hoe werkt het?
We bereiden het complexe initiatiefplan graag eerst met u voor voordat u een definitieve aanvraag indient. Dit betekent dat we samen met u kijken wat de mogelijkheden zijn om uw initiatiefplan te realiseren. Een casemanager is uw contactpersoon.
Aan de Intaketafel onderzoeken we of uw initiatiefplan wenselijk is: in hoeverre draagt uw initiatiefplan bij aan de fysieke, maatschappelijke of sociale leefomgeving in onze gemeente? U hoort na afloop van de casemanager of uw initiatiefplan op hoofdlijnen wenselijk is. Zo weet u of het zinvol is om uw initiatiefplan verder uit te werken.
Als uw initiatiefplan wenselijk is wordt uw initiatiefplan vervolgens besproken binnen de Omgevingstafel. Aan de Omgevingstafel bespreken we in welke vorm uw initiatiefplan uitvoerbaar is.
Lees meer over de Intake- en Omgevingstafel of bekijk onze uitleg op Youtube.
Voldoet uw initiatiefplan aan alle adviezen en voorwaarden die besproken zijn aan de Omgevingstafel? Dan kunt u uw aanvraag indienen en start de formele besluitvorming. Als met de voorwaarden rekening is gehouden is de kans groot dat u een omgevingsvergunning krijgt. Tussentijds kunt u overigens altijd besluiten om niet verder te gaan met uw initiatiefplan.
Met welke kosten moet u rekening houden?
Aan het vooroverleg zijn meestal legeskosten verbonden. Zijn er onderzoeken nodig om uw ontwikkeling mogelijk te maken dan moet u dit zelf laten uitvoeren. De kosten die hiervoor gemaakt worden zijn afhankelijk van de uit te voeren onderzoeken. Voor de procedure bent u leges verschuldigd. Dit is afhankelijk van de te doorlopen procedure. Uw casemanager kan u hierover verder informeren tijdens het voorbereidingstraject.
Wilt meer weten over de kosten? Bekijk dan de Legesverordening 2023.