Omgevingsvergunning
Gaat u bijvoorbeeld bouwen, verbouwen, iets slopen of wilt u een boom kappen? Dan heeft u daarvoor misschien een omgevingsvergunning nodig. Via de vergunningscheck ziet u of een omgevingsvergunning nodig is of dat een melding voldoende is.
Hoe doet u een aanvraag?
Een omgevingsvergunning vraagt u online aan via het Omgevingsloket. Is dat voor u niet mogelijk? Print dan het aanvraagformulier van het Omgevingsloket. Stuur vervolgens het formulier met de gevraagde documenten naar ons. Het adres is: Gemeente Altena, Sportlaan 170, 4286 ET Almkerk.
Belangrijk: controleer alvast of uw (bouw)plan past binnen het bestemmingsplan
Het huidige bestemmingsplan vindt u op www.ruimtelijkeplannen.nl. Meer informatie leest u bij Bestemmingsplannen. Als bedrijf krijgt u soms ook te maken met een Bibob-toets.
Wat heeft u nodig?
Bij uw aanvraag voor een omgevingsvergunning heeft u nodig:
- Uw DigiD (inwoner) of eHerkenning (ondernemer) om in te loggen.
- Allerlei documenten over uw (bouw)plan. Bijvoorbeeld: tekeningen op schaal met plattegronden (zowel van de bestaande situatie als van de nieuwe situatie), geveltekeningen, doorsnedetekeningen, een tekening van de situatie, constructieve tekeningen, berekeningen en bouwtechnische informatie.
Wat zijn de kosten?
De kosten voor de aanvraag van een omgevingsvergunning hangen af van de hoogte van de bouwkosten.
Hoe werkt de procedure?
Wij ontvangen uw aanvraag via het Omgevingsloket. Er zijn 2 mogelijkheden waarop wij uw aanvraag behandelen:
- Bij een eenvoudige aanvraag: u hoort binnen 8 weken van ons of u de omgevingsvergunning krijgt. We kunnen deze periode 1 keer met maximaal 6 weken verlengen als dat nodig is.
- Bij een complexe aanvraag: u hoort binnen 6 maanden van ons of u de omgevingsvergunning krijgt. We kunnen deze periode 1 keer met maximaal 6 weken verlengen als dat nodig is.
De beslistermijn van 8 weken of 6 maanden gaat in op het moment dat wij uw volledige aanvraag hebben ontvangen.
Wat als u nog vragen heeft?
Het is altijd mogelijk uw initiatief aan ons voor te leggen. In verband met de juridische gevolgen kunnen wij telefonisch geen inhoudelijke informatie geven. Wij adviseren u om hiervoor het formulier Initiatiefplan in te vullen. U logt in met uw DigiD code. We doen ons best om binnen 5 werkdagen contact met u op te nemen. Maar het kan ook iets langer duren. We ontvangen in deze coronaperiode namelijk veel meer verzoeken om informatie dan normaal.
Heeft u nog geen concreet plan, maar wel een vraag? Stel uw vraag aan ons via het formulier Informatieverzoek leefomgeving. We doen ons best om binnen 5 werkdagen contact met u op te nemen. U kunt hiervoor ook bellen naar telefoonnummer 0183 - 51 61 00. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur.
Handig om te weten
Vaak krijgt u bij een (bouw)plan ook te maken met andere vergunningen en regels. Bijvoorbeeld:
- Sloop- of asbestmelding voor een bouwplan dat meer dan 10m3 sloopafval veroorzaakt of waarbij asbest vrij komt.
- Melding gebruik openbare ruimte voor bijvoorbeeld het plaatsen van een steiger of container.
- Drank- en horecavergunning of exploitatievergunning voor een horecabedrijf of slijterij.
- Overige vergunningen en meldingen zoals een inrit of rioolaansluiting.